4.1.07

ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

"H MIKPH, αν και ήδη έναν χρόνο στη νέα της οικογένεια, χτυπάει πολλά βράδια το κεφάλι της στην κούνια.
«Ιδρυματικό, τους είπαν οι γιατροί. Είχε μάθει να ζητάει στοργή με κάθε τρόπο. Μην ανησυχείτε, αγάπη και αποκλειστικότητα θέλει να χορτάσει»... Μια άλλη μικρή, λίγο μεγαλύτερη αυτή, ζήτησε από τους νέους της γονείς επίσης ό,τι δεν είχε χορτάσει στο ίδρυμα: χορό και μουσική. Και τότε οι θετοί γονείς της συνειδητοποίησαν το πρόβλημα. Το ίδιο που στην περίπτωση του Κωστάκη φαίνεται αξεπέραστο. Ο μικρός έμεινε στο «Μητέρα» μέχρι τα πέντε του. Έναν χρόνο μετά βρέθηκε με τους θετούς γονείς απέναντι στην πόρτα του Δημοτικού Σχολείου.
- Το παιδί χρειάζεται χαρτιά, είπε ο δάσκαλος.
- Περιμένουμε τη δικαστική απόφαση, είναι τυπικό το πρόβλημα, είπαν οι γονείς.
Ο δάσκαλος τους έκανε τη χάρη. Όπως την έκανε και ο γιατρός στο «Παίδων» όταν είδε ότι το παιδί είχε το βιβλιάριο υγείας του «Μητέρα», αλλά δεν συνοδευόταν από βρεφοκόμο όπως συνήθως, μα από ένα ζευγάρι που έλεγαν πως ο Κωστάκης είναι γιος τους. Και επέμεναν ότι το πρόβλημα είναι τυπικό.
Και μετά (από τον Μάιο μέχρι και τον Φεβρουάριο) ήρθαν οι δικαστικές αποφάσεις για μερικές δεκάδες ζευγάρια που είχαν υιοθετήσει παιδιά από κρατικά ιδρύματα («Μητερα», ΠΙΚΠΑ). Και ήταν αρνητικές!
Γιατί ο νόμος - κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των ιδιωτικών υιοθεσιών - προσποιείται ότι δεν υπάρχουν γονείς οι οποίοι εγκαταλείπουν (επειδή δεν έχουν ή νομίζουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή) τα παιδιά τους και εξαφανίζονται. Και έτσι ζητάει και τη φυσική παρουσία του φυσικού γονέα στο δικαστήριο. Και την ειδική συναίνεση του φυσικού γονέα προς τους θετούς γονείς.
Όπως στην περίπτωση της μικρούλας Νέτας...
....H (ανύπαντρη) μητέρα της, ουκρανικής υπηκοότητας, την εγκατέλειψε στο μαιευτήριο. Το παιδί βρήκε καταφύγιο στο «Μητέρα», ενώ δόθηκε και η (γενική) συγκατάθεση στο ίδρυμα να βρει μια νέα οικογένεια για τη μικρούλα. Δύο χρόνια μετά δόθηκε προς υιοθεσία σ' ένα ζευγάρι το οποίο περίμενε στις σχετικές λίστες για πέντε χρόνια! Και τότε ήρθε το δικαστήριο να ζητήσει (όπως τυπικά ορίζεται από τον νόμο) από τους θετούς γονείς χαρτιά από την Ιντερπόλ ότι η μητέρα (πιθανώς να είχε δηλώσει και ψεύτικα στοιχεία) δεν βρέθηκε ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ουκρανία. Και μέχρι τότε (δηλαδή πότε;) η Νέτα θα περιμένει νέο δικαστήριο. Άλλος ένας χρόνος αναμονής...
H Νέτα είναι τυχερή γιατί ακόμη είναι μωράκι και δεν καταλαβαίνει. Τι να πεις όμως στην Αντιγόνη, από μητέρα Αφρικανή και πατέρα (μάλλον) Έλληνα; Εδώ και δέκα μήνες ζει με τους θετούς γονείς. Ζει ευτυχισμένη, είναι πέντε χρόνων και μόνο ένα πράγμα δυσκολεύεται ακόμη να καταλάβει:
- Γιατί μαμά δεν με γέννησες εσύ; ρωτάει (είναι βλέπετε και το χρώμα που ενισχύει τέτοιες ερωτήσεις)
- Άλλα παιδάκια γεννιούνται από την κοιλιά και άλλα από την καρδιά, της απαντάει η θετή μητέρα, η Τερέζα.
H Αντιγόνη άρπαξε την απάντηση και έτρεξε στον παιδικό σταθμό, να την κοινοποιήσει στα άλλα παιδάκια που τη ρωτούσαν. Γύρισε ευχαριστημένη σπίτι. Μαζί της είχε και ένα χαρτί από τον σταθμό, με το οποίο γινόταν γνωστό ότι αν το παιδί δεν γραφτεί στο Ληξιαρχείο με το όνομα της νέας του οικογένειας «μετά λύπης μας» κ.λπ. Και το δικαστήριο γύρισε την πλάτη στην Αντιγόνη. Δεν αρκέστηκε στην κατάθεση της κοινωνικής λειτουργού ότι επί πέντε χρόνια στο «Μητέρα» ουδείς είχε επισκεφθεί τη μιγαδούλα. Ουδείς ενδιαφέρθηκε γι' αυτό το παιδάκι. Κι όμως ο νομοθέτης ζητάει από αυτούς και να παρουσιαστούν και να κρίνουν το υποψήφιο ζευγάρι." .....

Πηγή: http://www.tanea.gr/print_article.php?e=A&f=18502&m=N16&aa=1

4 σχόλια:

Κωστής Γκορτζής είπε...

Με τις μέχρι τώρα "καταθέσεις" το 'χαζο' στον τίτλο είναι παράταιρο. Μαμά σκέτο!
:)

manosantonaros είπε...

Συμφωνώ με τον πιλότο μου:
Μαμά σκέτο!

Ανώνυμος είπε...

Το ιδιο συμβαινει και με την αδελφη του αντρα μου , δεν μπορουσε να κανει παιδιά και προχωρησε σε υιοθεσια απο την χώρα των Σκοπίων και ενω εκει όλα εγιναν σύμφωνα με το νόμο των Σκοπίων και η Εμμανουέλλα βρίσκεται εδω και μερικούς μήνες στην Ελλάδα , εδώ εκκρεμεί ακόμα η δικαστική απόφαση και το πρώτο προβλημα ήρθε τώρα που θέλουν να την βαπτίσουν και η εκκλησία δεν ξέρει αν πρέπει ή οχι να προχωρήσει πριν αποφασίσει το ελληνικό δικαστήριο....τελικα τα παιδια γεννιουνται απο την καρδια !

mako είπε...

.... Yποθέτω ότι μια λύση θα ήταν να την βαφτίσουν στα Σκόπια αφού εκεί όλα τα γραφειοκρατικά είναι εντάξει και να αφήσουν το ελληνικό κράτος να κουρεύεται .....

(Συγνώμη για τα "γαλλικά" αλλά θύμωσα πολύ μόλις διάβασα το σχόλιο)